Terug naar Hemmemapark

Recreatie en regels voor bezoekers

Gepubliceerd op:
Recreatie en regels voor bezoekers

Het park biedt veel mogelijkheden voor recreatie. Er lopen schelpenpaden door het park waarover men kan wandelen of fietsen. Veel Berltsumers nemen het park daarom op in een dagelijks wandelrondje met of zonder hond.

Het Hemmemapark is opgenomen in de Cultuurhistorische Fietsroute door Menameradiel en in de Cultuurhistorische wandelroutes van Berltsum, beide worden mede onderhouden door Stichting Hemmemapark. Een van deze wandelroutes is opgenomen in de IVN-routeapp onder de titel “Berltsum aan de Middelzee”. In de vijver mag gevist worden en bij het molentje is een overdraagpunt in de kanoroute Berltsum - Wier.

Doordat delen van het park kort gemaaid worden, zijn er mooie plekjes om te picknicken. Ook staan er een aantal bankjes om even uit te rusten. In het najaar mogen bezoekers appels en peren rapen.

In de afgelopen jaren hebben er een aantal grote activiteiten in het park plaats gevonden: in 2005 de waterspelen van het dorpsfeest en in 2017 de uitvoering van het openluchttheater met het stuk Bauck, over de gebeurtenissen rond Hemmemastate in 1496. In 2021 was het park opgenomen in de fietsroute “Fietsen door de Middeleeuwen”. Er was toen een informatiestand in het park waar een gratis folder met wandelroute werd uitgedeeld. Ook waren de cultuurhistorische routeboekjes en het boek over het park te koop.

De loopgroep oefent regelmatig in het park, er is wel eens een circuittraining gehouden, er zijn excursies van de scholen en de avondvierdaagse komt er door.

Regels voor bezoekers

Bij beide ingangen staan bordjes met daarop de regels voor bezoekers:

 • Vrije wandeling op wegen en paden
 • Fietsen is toegestaan, dus niet brommen
 • Paarden zijn niet toegestaan
 • Honden zijn alleen aangelijnd welkom

Redenen

  • Er zijn mensen die bang zijn voor loslopende honden
  • Loslopende honden verstoren nesten en wild
  • Ontmoetingen tussen loslopende honden en aangelijnde honden geven problemen
 • Alleen toegang van zonsopkomst tot zonsondergang
 • Rapen van fruit is toegestaan

Partners

Stichting Hemmemapark is opgericht vanuit Stichting Berltsumer Belangen (SBB), h…

 

Vrijwilligers

Het Hemmemapark omvat zeven hectare en daarmee is er behoorlijk wat groen om te …