Gepubliceerd op:
Paddenstoelen

Waar de grond met rust wordt gelaten krijgt het mycelium van schimmels de kans om zich in de grond te verspreiden. Dit bevordert de gezondheid van de grond en van de planten die er groeien. Het voorkomen van mycelium wordt zichtbaar door paddenstoelen, de vruchten van schimmels in de grond, hout of ander substraat. Het Hemmemapark is aangelegd in 2003, dus de meeste bomen zijn nog vrij jong en de grond is wellicht nog niet helemaal vol met mycelium. Elk jaar zijn er meer paddenstoelen in het park te vinden.

Als je kijkt naar de ecologische rol zijn er drie soorten paddenstoelen.

Opruimers. Deze paddenstoelen leven van dode plantenresten: ze helpen mee aan de afbraak van hout, afgevallen bladeren en dode planten en dieren. Veel van deze soort zijn te vinden op de stobben van gekapte bomen. Voorbeelden hiervan zijn: elfenbankje, grijze buisjeszwam, geweizwam, houtknotszwam, verschillende soorten inktzwammen en fluweelpootje.

Parasieten. Deze paddenstoelen leven op en ten koste van levende planten, meestal zijn dat bomen. In het park staat bijvoorbeeld de echte honingzwam. Deze strekt zijn dikke zwarte draden uit tot onder de schors van bomen en tast daarmee de sapstroom aan. Ook is op een van de oude bomen langs het water de elzenweerschijnzwam te vinden.

Samenlevers. Deze paddenstoelen zijn de vrucht van schimmeldraden die samenleven met de wortels van bomen. In het park zijn veel fopzwammetjes te vinden. Deze leven samen met verschillende soorten loofbomen. In het Hemmemapark staan ze vooral bij de elzenhaag en in het deel van de oude boomgaard met de halfronde heggen. Ze staan daar in de buurt van hazelaars en walnotenbomen. Daar zijn ook vezelkoppen te vinden.

Bekijk ook

Partners

Stichting Hemmemapark is opgericht vanuit Stichting Berltsumer Belangen (SBB), h…

 

Vrijwilligers

Het Hemmemapark omvat zeven hectare en daarmee is er behoorlijk wat groen om te …

 

Landelijke waardering voor het park

De landelijke stichting NederLand Boven Water heeft in haar rapport Waardenmaker…