Terug naar Hemmemapark

Ontdek het Hemmemapark

Gepubliceerd op:
Ontdek het Hemmemapark

Ontdek hoe het park er uitziet en wat je er allemaal kunt doen.

Het park heeft drie ingangen: via Hemmemastate aan de Wiersterdyk, bij de Bildtdyk en bij de Singel. Als je vanaf de Singel het park in komt zie je een groot informatiebord met een plattegrond en met toelichting op de onderdelen van het park.  Dit perceel was indertijd onderdeel van het totale terrein, waarop het in 1754 afgebroken Hemmemastate heeft gestaan.

Er is hier gekozen voor een laanstructuur met aan beide kanten stoofperen. De rest van het perceel is beplant met voornamelijk oude appelrassen.

Na het bruggetje over de oude slotgracht is een oude hoogstamboomgaard met ongeveer 65 verschillende fruitrassen. In dit deel is ook een bos aangelegd en achter het bos is een bloemenweide met horsten van verschillende soorten bomen zoals eiken, linden, beuken, hazelaars en elzen.

Na het volgende bruggetje is een groot lagergelegen perceel met een waterpartij. In de vijver zijn twee onbewoonde eilandjes waar watervogels rustig kunnen broeden. Hier is ook een uitkijktoren om over het park en Het Bildt uit te kijken. De uitkijktoren is ontworpen in de vorm van een baken voor de scheepvaart die er was voor 1500 toen Berltsum een havenstadje was en de Waddenzee klotste tegen de omstreeks 1200 aangelegde Bildtdyk/Wiersterdyk. De plaats van de uitkijktoren is zo gekozen dat deze in de zichtas van het nieuwe Hemmemastate ligt.

Voor je Hemmemastate bereikt is er aan de rechterkant een kruidenrijk weiland, een oud hooiland met greppels. Dit weiland wordt zo beheerd dat zoveel mogelijk dieren en planten de kans krijgen zich hier te ontwikkelen.

De goed onderhouden schelpenpaden nodigen uit tot wandelen of fietsen. De vijver leent zich om in te vissen en bij het weiland is zelfs een kanosteiger om richting de Blikvaart te gaan. Onderweg staan er een aantal bankjes om te genieten van het mooie park.

Partners

Stichting Hemmemapark is opgericht vanuit Stichting Berltsumer Belangen (SBB), h…

 

Vrijwilligers

Het Hemmemapark omvat zeven hectare en daarmee is er behoorlijk wat groen om te …