Gepubliceerd op:
Fruitbomen

Stichting Hemmemapark heeft bij de aanleg gestreefd naar een arboretum van oude fruitrassen. De basis van de historische fruitrassen is te vinden in de oude hoogstamboomgaard van ruim 70 jaar oud.  In 2009 is de bloemenweide met horsten beplant met verschillende nieuwe soorten appels en peren. In 2014 is het perceel bij de ingang beplant met langs het pad stoofperen en in het gras verschillende soorten appels, peren en pruimen. Er zijn ongeveer 85 verschillende fruitrassen en in totaal zijn er ongeveer 250 fruitbomen in het Hemmemapark te vinden.

De meeste bomen zijn voorzien van bordjes met daarop de naam en de kenmerken van het ras. Tussen de oorspronkelijke fruitbomen staat jonge aanplant. In juli is het eerste fruit al rijp. Voorbeelden van vroege soorten zijn de appel Yello Transparant en de peer Legipont.

In de oude boomgaard worden de oude fruitbomen zo lang mogelijk gehandhaafd ter bevordering van de biodiversiteit. De fruitbomen staan op rabatten (langwerpige ophogingen tussen greppels), eeuwenlang de manier van ontwatering rond Berltsum. Op de oude fruitbomen groeien verschillende korstmossen, zoals bekermossen, groot dooiermos en heksenvingermos. Overal ontdek je op de oude stammen maar ook de later aangeplante fruitbomen de activiteiten van de spechten. Zij houden de ontwikkeling van bastkevers binnen de perken en vinden er nestgelegenheid.

Het fruit wordt in oktober tijdens een jaarlijkse plukdag geoogst en daarna verkocht, voornamelijk via Dijkstrastate in Menaam. Bezoekers van het park mogen het fruit niet plukken. Rapen is wel toegestaan.

Klik op de knop hieronder voor een overzicht van de verschillende soorten fruitbomen met de informatie die ook op de bordjes te vinden is.

Meer informatie over de fruitbomen in het park

Bekijk ook

Partners

Stichting Hemmemapark is opgericht vanuit Stichting Berltsumer Belangen (SBB), h…

 

Vrijwilligers

Het Hemmemapark omvat zeven hectare en daarmee is er behoorlijk wat groen om te …

 

Landelijke waardering voor het park

De landelijke stichting NederLand Boven Water heeft in haar rapport Waardenmaker…