Terug naar Faciliteiten fietsers en wandelaars

Faciliteiten fietsers en wandelaars

Gepubliceerd op:

U bent van harte welkom als fietser en wandelaar in Berltsum!

Als fietser kunt u volop genieten bij het nieuw ingerichte recreatieterrein van IJsclub Berlikum. In 2015 kunt u gebruik maken van het openbaar toilet dat in het multifunctioneel clubgebouw is. U kunt gezelllig op de picknickbank zitten en genieten van de fraaie uitzichtpunten op de Koepeltoren en de mooie landschappen. Ook kan de elektrische fiets opgeladen worden door een officieel laadpunt aan ons clubgebouw. De ligging van het recreatieterrein is zeer fraai, omdat u direct aan de Oostindische Opvaart zit. Het is erg gezellig als er boten bij de aanlegsteiger liggen om als fietser en wandelaar hier te pauzeren.

Het recreatieterrein ligt aan de fietsknopenroute. Het grote verzamelbord staat aan de L.M. Kuperusstrjitte, bij de Koepeltoren. Berltsum beschikt over ca. 25 kilometer lange schelpenpaden om heerlijk te fietsen en mooie fietspaden. Als u verder weg wilt fietsen, treft u in de buurt de volgende theetuinen aan: 

  • De Blikvaart, Hemmemaweg 12, Sint Annaparochie (3 km, vanaf recreatieterrein)
  • Theeschenkerij ‘De Brinkhoeve’, Wier (2 km)
  • Theetuin ‘Slappeterp’, Slappeterp (3 km)

Bij al deze theetuinen geldt dat u de sfeer op het platteland proeft.

 

Ook voor wandelplezier biedt Berltsum veel mogelijkheden. U kunt bij de bakker, Buorren 10 of bij de Poiesz, Hôfsleane 65 of bij de Markthal, Tichelersdyk 28 een fraai wandelboekje kopen met drie cultuurhistorische wandelroutes van 3, 4 en 7 kilometer. U ontdekt op deze manier de meest verrassende plekjes in Berltsum. Ook voor lokale bewoners zijn deze wandeltochten overigens zeer verrassend. De opbrengst van het wandelboekje is voor dorpsbelang Stichting Berlikumer Belangen. 
Een aparte tocht naar het Hemmemapark is ook de moeite waard, ca. 5 hectare vol met water, bomen, oude rassen fruitbomen en fraaie schelpenpaden. Bewoners hebben het Hemmemapark ontworpen, aangelegd en het wordt jaarlijks goed onderhouden door Stichting Hemmemapark. De dichtstbijzijnde ingang van het Hemmemapark vanaf de passantenhaven is een ingang naast Singel 24. Een aanrader voor een fietstocht of wandeling. Het Hemmemapark ligt ca. 800 meter van de aanlegsteiger en de kortste weg is door de Buorren. Zie voor verdere info Hemmemapark.