Terug naar Verenigingen nieuws

Zelf zonnepanelen aanschaffen op eigen dak of meedoen met Enerzjy Koöperaasje Duorsum Berltsum-Wier U.A

Gepubliceerd op:
Zelf zonnepanelen aanschaffen op eigen dak of meedoen met Enerzjy Koöperaasje Duorsum  Berltsum-Wier U.A

Overwegingen om te kiezen voor de Enerzjy Koöperaasje Duorsum Berltsum-Wier U.A.

- Geen onderhoud
- Geen bederf van zichtzijde daken
- Optimale opbrengst door gerichte keuze van daken
- Geen brandgevaar voor eigen woning
- Geen verzekeraar die moeilijk gaat doen of een hogere premie vraagt
- Geen effecten van afbouw op de salderingsregeling en 15 jaar gegarandeerde opbrengst
- Lagere investering (25 tot 30% van zelf kopen)
- Kortere terugverdientijd van ca. 6 jaar
- Profiteren van lidmaatschap door gemeenschappelijke initiatieven

De eerste fase is afgerond en de duurzaam opgewekte energie wordt geleverd aan onze leden. Fase 2 kan van start. In fase 2 zijn 110 zonnepanelen beschikbaar.
Deelnemen? Mail naar info@duorsumberltsumwier.frl of neem een kijkje op onze site www.duorsumberltsumwier.frl
Hoe de situatie er uitziet als je toch zelf panelen gaat aanschaffen, wordt in onderstaand artikel duidelijk aangegeven.

Minister maakt afbouw salderingsregeling bekend
Minister Wiebes heeft op 30 maart 2020 details van de nieuwe salderingsregeling bekendgemaakt. Eigenaren van zonnepanelen mogen vanaf 2023 ieder jaar 9 procent minder salderen en in 2031 niet meer salderen. Wat houdt dit precies in en zijn zonnepanelen op jouw dak nog wel een goede investering?
Eind oktober 2019 werd bekend dat de salderingsregeling gaat veranderen. Nu heeft de minister in een Kamerbrief details bekend gemaakt over het wetsvoorstel. 

Salderingspercentage daalt minder snel dan verwacht 

Met ingang van 2023 mag nog maar een percentage van de stroom die wordt terug geleverd in mindering worden gebracht op de stroom die is verbruikt. Dit percentage gaat elk jaar omlaag, maar daalt minder snel dan eerst verwacht. Tussen 2023 en 2031 daalt het percentage jaarlijks met 9%. Vanaf 2031 daalt het salderingspercentage met 28% tot 0%. Dit betekent dat er in de komende jaren nog maar een van tevoren bepaald percentage van de geleverde stroom kan worden gesaldeerd.

Het gemiddelde percentage van terugleveren van zelf opgewekte energie (zelf aangeschafte zonnepanelen) over de komende 15 jaar komt uit op 51%. Als je participeert in de Enerzjy Koöperaasje Duorsum Berltsum-Wier U.A. is dit 100%!
Het afbouwvoorstel heeft geen effect op de stroom die je zelf opwekt en direct in huis verbruikt. Daarover betaal je nog steeds geen energiebelasting en Opslag Duurzame Energie (ODE). De afbouw geldt alleen voor de elektriciteit die je zelf niet nodig hebt en teruglevert aan het net.

Terugverdientijd wijzigt
Huishoudens die nu al zonnepanelen hebben, zullen deze volgens het kabinet binnen 7 jaar kunnen terugverdienen. Voor consumenten die na 2021 panelen aanschaffen, kan de terugverdientijd oplopen tot ca. 9 jaar, bij de Enerzjy Koöperaasje Berltsum-Wier U.A. is dit ca. 6 jaar!

Wat zeggen experts?
Vereniging Eigen Huis is positief dat de salderingsregeling niet acuut wordt gestopt, dat het salderingspercentage minder snel daalt en dat er een hogere wettelijke ‘minimumterugleververgoeding’ komt. Ook Energie-Nederland steunt het voorstel, maar heeft grote bezwaren tegen de gekozen voorkeursvariant. Ze voorzien veel onrust bij zonnepaneelbezitters, omdat de regeling voor een complexe energienota zou zorgen. Naar hun mening wordt het controleren met de eigen meterstanden 'onnavolgbaar'.
Een goede investering, ook na 2023
Milieu Centraal noemt zonnepanelen op je dak een goede investering. "En dat blijft het, óók als de salderingsregeling vanaf 2023 wordt afgebouwd."

Conclusie:
Wie zelf zonnepanelen koopt voor op eigen dak doet nog steeds een goede investering, maar wie verder kijkt en ziet welke voordelen deelname in onze Enerzjy Koöperaasje Berltsum-Wier U.A. oplevert moet welhaast tot de conclusie komen dat dit een nog betere investering is.
Deelnemen? Mail naar info@duorsumberltsumwier.frl of neem een kijkje op onze site www.duorsumberltsumwier.frl

 

Kids Picknick 4 juli as

Deelname voor de groepen 1 t/m 8 (zonder begeleiding van volwassen)  

 

Koffie en een goed gesprek bij De Skûle

“Het is heerlijk om even je hart te kunnen luchten en ook om te luisteren …