Terug naar Verenigingen nieuws

Volledige artikel: Coronacrisis in de Fysiotherapiepraktijk

Gepubliceerd op:
Volledige artikel: Coronacrisis in de Fysiotherapiepraktijk

Het is donderdagmiddag 12 maart, we zijn met het team in Amersfoort voor een cursus shockwave therapie. 

Tijdens de cursus sijpelen er via de app berichtjes door dat ook Nederland veel strengere maatregelen neemt in de bestrijding van het coronavirus.

Als om 17.00 uur Ellen mij belt met de vraag, of FIT OP FREED nog wel door kan gaan, dan weet je , het is ernst. Ook wij zitten nu midden in de crisis, en de vraag is, hoe dit ook onze praktijk gaat raken. We besluiten direct FIT OP FREED af te gelasten, want we hebben te maken met een ´risicogroep´.
De volgende dag, vrijdag de dertiende, merken wij in de praktijk nog niets van de crisis. Alles lijkt zijn gangetje te gaan, alle patiënten komen in behandeling, en ook alle fitnessers komen gewoon sporten.
Op zondagmiddag komen de ministers, samen met deskundigen, in spoedberaad bijeen. Er komt een extra persconferentie om 17.30 uur. Collega´s fysiotherapie in Friesland beginnen nu ook zenuwachtig te worden. Als secretaris van de Friese coöperatie voor fysiotherapeuten (FCF), en als lid van Fys´Optima Friesland (FOF), zit ik in twee app groepen. Beide staan roodgloeiend. Wat gaat er gebeuren, en mogen wij nog wel behandelen¬¬?
Tijdens de persconferentie wordt bekend gemaakt dat de sportscholen dicht moeten. De meeste fysiotherapiepraktijken hebben een oefenruimte, ook voor gewone fitness. We besluiten met elkaar om direct de oefenruimte als sportschool te sluiten. De een op een behandelingen fysiotherapie mogen doorgaan, onder strikte hygiënische voorwaarden.
Op maandagochtend weet je dan al, dat er weinig nieuwe patiënten zich gaan melden. Er wordt niet meer gesport en de reguliere operaties worden doorgeschoven, waardoor er ook geen nieuwe revalidatie patiënten meer komen. Maar er komen ook veel afzeggingen. Patiënten uit de risicogroepen en huisgenoten zeggen af, evenals mensen die bang zijn. Is de angst voor de kwaal erger dan de kwaal zelf, of versterkt de angst de kwaal? Alles lijkt op een soort gezondheidsoorlog, waarbij we vechten tegen een onzichtbare vijand.
Op maandagavond komt onze beroepsgroep (KNGF) met een statement. De fysiotherapie praktijken moeten open blijven voor een op een zorg, om de huisartsen en de ziekenhuizen te ontlasten. Deze laatste twee doen alleen nog maar acute zorg, wij moeten de noodzakelijke zorg voor mensen met houding en bewegingsklachten blijven doen, onder strenge hygiëne voorschriften. Wij vragen ons als fysiotherapeuten wel af wat noodzakelijke zorg dan precies inhoudt. Wij leveren toch altijd noodzakelijke zorg? Is noodzakelijke zorg in crisistijd anders dan in ´normale tijden´?
Op dinsdagmiddag mag ik namens de 35 FCF en FOF praktijken de landelijke richtlijnen via Radio Fryslân uitleggen aan de luisteraars. De praktijken blijven zoveel mogelijk open.
´s Avonds is er een crisisvergadering in onze praktijk met de gezamenlijke besturen van FCF en FOF. We schrijven een brief welke op de social media van de 35 praktijken worden geplaatst, waarin de standpunten van de praktijken worden uitgelegd. Deze brief wordt ook naar de huisartsen en de Zorgverzekeraar gestuurd.
Ondertussen is het heel stil in de oefenruimte geworden. Af en toe komt er een patiënt voor revalidatie, en een medische fitnesser. Deze laatste groep zijn mensen die tot de risicogroep zouden kunnen gaan behoren als ze stoppen met trainen. Door wekelijks twee keer te trainen houden ze hun conditie op peil, waardoor ze meer weerstand krijgen. Zouden we stoppen dan neemt binnen drie weken de conditie af en dus de weerstand. Hierdoor worden deze mensen weer vatbaarder voor het virus. Ook in de oefenruimte gaat alles een op een, met steeds de nodige hygiënische maatregelen. Iedere avond is onze schoonmaakster Jitske twee uren bezig om de praktijk grondig schoon te maken, waardoor wij ons werk kunnen blijven doen. Hulde hiervoor!!
Maar wat doen we nu met alle reguliere fitnessers en sporters die niet meer langs kunnen komen= Ruben en Hylke bedenken direct op maandag een plan. Ze gaan filmpjes maken voor de verschillende doelgroepen, waarop oefeningen zijn te zien die dagelijks thuis kunnen worden gedaan. Regelmatig worden er nieuwe filmpjes geplaatst. Zo kan men thuis toch bezig blijven.
Het is nu zaterdag. Wat brengt ons de nieuwe week? Wennen we langzaam aan de nieuwe situatie, waardoor de angst iets gaat verdwijnen, zowel bij de patiënt als bij de fysiotherapeuten, of komen er nog strengere maatregelen? We weten het niet. Het zijn spannende en onzekere tijden, zowel voor de patiënten, als de fysiotherapie werknemers en praktijkhouders. We blijven open zolang het kan en mag. Wij hebben een zorgplicht, en daaraan willen we zo lang het verantwoord is aan blijven voldoen.

Kids Picknick 4 juli as

Deelname voor de groepen 1 t/m 8 (zonder begeleiding van volwassen)  

 

Koffie en een goed gesprek bij De Sk├╗le

“Het is heerlijk om even je hart te kunnen luchten en ook om te luisteren …