Terug naar Verenigingen nieuws

Gerard Rinsma, straatmuzikant en dominee, zoekt vuur in Ioannis Teatertsjerke Wier

Gepubliceerd op:
Gerard Rinsma, straatmuzikant en dominee, zoekt vuur in Ioannis Teatertsjerke Wier

Het verhaal van Gerard Rinsma, in het dagelijks leven gewoon dominee in het noorden van het land, is dat van een zoektocht. Een zoektocht naar vuur. VUUR.  

Hij ontdekte het bij een oude straatmuzikant, die de hele wereld was overgetrokken. Door hem geïnspireerd ging Gerard zelf de straat op met zijn gitaar, mondharp en zelfgemaakte drumstel. Gerard ontdekte toen ook dat de songs van zijn straatmuziekrepertoire zich heel goed lieten omzetten in het Fries.
Lang voordat het begrip singer-songwriter was uitgevonden, toen hij deel uitmaakte van de folkgroep ‘Gysbert’, schreef Gerard al eigen songs. De CD ‘Het moaiste fan Gysbert’ uit de jaren ‘80 is daarvan een logisch gevolg. Lange tijd bleef het daarna stil, totdat in 2008 ‘In Minske Sin’ verscheen, zijn eerste solo-cd die naast vertalingen van ‘golden-oldie-klassiekers’ als ‘My Back Pages’ en ‘Wish You Were Here’ een twaalftal nummers van eigen hand bevat.
Hij schrijft steevast in zijn memmetaal, het Fries. En hij merkt dat overal waar hij die songs speelt, ze door de Friezen enthousiast worden meegezongen. Maar binnenskamers laat hij zich ook van een andere kant zien. Als hij zichzelf op de piano begeleidt en songs zingt over Slauerhoff, over zijn vader, over zijn predikant-zijn en over zijn verloren dromen. Gevoelig, ironisch, soms zelfs een tikkeltje sarcastisch. Op die manier zoekt Gerard Rinsma naar mogelijkheden om zijn werk – hij zit als dominee al meer dan vijfentwintig jaar in het vak – met milde humor te kritiseren.
Als straatmuzikant trad hij al op in Berlijn, Stockholm, Oslo, Salzburg en op Koninginnedag in Apeldoorn, waar hij de tweede prijs wist te winnen met ‘zijn meeslepende muziek uit de jaren ‘60 en ‘70’ zoals in het beoordelingsrapport stond. Als ‘Mr. Tambourine Man’ laat Gerard de sixties herleven, aanstekelijk en opbeurend. En dat al meer dan vijftien jaar.
Wie een optreden van Gerard bijwoont, is verzekerd van een enerverend programma, want hij spreekt al zijn talenten aan als straatmuzikant, troubadour, poppenspeler en verteller.

Gerard Rinsma
Zondag 8 september 2019 om 15:00 uur
Ioannis Teatertsjerke, Lautawei 5a, Wier
Entree € 10,00
Reserveren: s.sevenster@hetnet.nl of 0518-471123

Kids Picknick 4 juli as

Deelname voor de groepen 1 t/m 8 (zonder begeleiding van volwassen)  

 

Koffie en een goed gesprek bij De Sk├╗le

“Het is heerlijk om even je hart te kunnen luchten en ook om te luisteren …