Terug naar Verenigingen nieuws

Friese streekproducten op Dykstra State Foodfestival

Gepubliceerd op:
Friese streekproducten op Dykstra State Foodfestival

Streekproducten zijn hip en dat zijn ze al vele jaren. Vaak weten we niet eens dat er zo dicht bij ons eigen huis, heerlijke streekproducten verkrijgbaar zijn. 

Initiatieven zoals die van de familie Lautenbach uit Menaldum laten omwonenden kennis maken met hun eigen streekproduct en dat van anderen. Want ook in noord-west Friesland zijn er vele mooie producten verkrijgbaar. Dus op 9 mei 2015 vertrokken we naar Dykstra State te Menaldum.

Verwelkomt door vrolijkheid en wind.Bij aankomst werden we vrolijk, ondanks de harde wind, opgewacht door 2 parkeerwachters. Na een klein stukje langs weide en over het boerenerf stonden daar een aantal enthousiaste ondernemers om vol trots te vertellen over hun product. Van het eigen vlees van de familie Lautenbach tot aan een heerlijk lokaal biertje.

Vlees van Fries-Hollandse koeien.Bij binnenkomst werden we verwelkomt door de geur van barbecues. Hierop werden verschillende soorten vlees van de familie bereid door Paul van der Monde, o.a. demonstratiekok voor Weber. Voor een klein bedrag mag je allerlei gegrild en gerookt vlees proeven zoals ribeye en ganzeborstfilet. Zo van de boer op je bordje. Een aaneenschakeling van mooie streekproducten komt voorbij. Wat dacht je van Friese mosterd of cranberry compote? En dan daarbij een lekker stukje kaas van de standhouder ernaast. De familie Lautenbach verkoopt deze streekproducten ook in hun eigen boerderijwinkel naast hun eigen vleesproducten. Het koeienvlees komt van het aloude Fries-Hollandse ras. Een ras dat melk en vlees geeft, ook wel dubbeldoelkoe genoemd. Zij hebben o.a. voor dit ras gekozen omdat het sterk is en lekker mals vlees heeft.  Zo kun je in het winkeltje complete vleespakketten krijgen maar ook losse stukken vlees. Naast rundvlees verkopen ze ook vlees van lammeren en wilde ganzen. De winkel van Dykstra State (www.friesvleespakket.nl) is elke zaterdag geopend van 10.00 tot 17.00.

Trotse ondernemers en hobbykoks.Een stukje verder vinden we een andere trend. Een echtpaar dat al 8 jaar in Schalsum een huiskamerrestaurant runt, de Bijkeuken (www.de-bijkeuken.nl). Voor het Foodfestival hebben ze verschillende lekkere tapas gerechtjes bereid. En kun je wijnen proeven, die uiteraard ook te koop zijn. Het huiskamerrestaurant is alleen op afspraak open. Ben je meer een genieter van een biertje dan kun je terecht bij de jongens van de Grutte Pier brouwerij (gruttepierbrouwerij.nl). Een lokaal biertje dat uit Leeuwarden komt. De jongens zijn net een half jaar bezig, maar beginnen al naam te maken. Het bier zelf brouwen ze in Oudkerk wat tussen Leeuwarden en Dokkum ligt. Door hun eigen melange van verschillende hopsoorten en granen hebben zij hun eigen specifieke bier weten te ontwikkelen. De stand is ernaast is van Hans, een hobbykok die zelf zijn eigen forellen rookt en paté maakt. De forellen vangt hij zelf uit een forellenvijver in de buurt van St. Annaparochie. Naast zijn eigen gerookte forel maakt hij ook sausen voor erbij. Als laatste vind je nog zelfgemaakte paté van lokale varkens. En dat allemaal home-made.

Lokaal smaakt toch net even lekkerder.Bovenstaand geeft wel aan dat lokaal ook echt lokaal is. En zo hoort het ook. De meeste  ingrediënten komen uit de omgeving. En zo weet je als consument precies waar jouw stukje vlees, gerookte vis of blokje kaas vandaan komt. En dat smaakt toch een stuk lekkerder.

Bron Hanneke Dekker
Schrijver LekkerTafelen.nl

Foto's

Bekijk ook

Welkom terug in de kerk

Als kerkenraad zijn we dankbaar dat we vanaf a.s. zondag 20 juni de de…

 

Bibliotheek zoekt taal- en digitaal vrijwilligers voor het Digi-Taalhuis in de Bibliotheek.

Het lijkt zo gemakkelijk, een whatsapp met de mobiel versturen, de krant lezen o…

 

bespreken concept Dorpsvisie (zoom)

Samen naar een nieuwe dorpsvisie. Op 21 januari dit jaar is er een interactieve…