Terug naar Verenigingen nieuws

Unieke sportdag bij Team Eijzenga op zaterdag 28 mei

Gepubliceerd op:
Unieke sportdag bij Team Eijzenga op zaterdag 28 mei

Van 28 mei tot en met 3 juni is de week van samen (on)beperkt sporten. Daarom organiseert Team Eijzenga op zaterdag 28 mei van 13:30 tot 17:00 een sportdag voor volwassenen en kinderen met een beperking. Voor deze doelgroep is het vaak lastig om te kunnen sporten. ‘’Wij vinden dat sport en bewegen voor iedereen toegankelijk moet zijn!’’ zegt mede-initiatiefnemer Ruben Eijzenga.

Doorgaans kan bij Team Eijzenga gesport worden van jong tot oud, van kwetsbaar tot topsporter en van geblesseerd tot topfit. Een ambitie van de sportschool is daarbij om meerdere doelgroepen van sportieve en vitale activiteiten te voorzien, zo ook kwetsbare doelgroepen. 

Sporten met een beperkingElizabeth Nauta, Gabe Leeuwen en Marcel Aalbers sporten al voor langere tijd bij Team Eijzenga. Ieder hebben ze hun eigen drijfveren en redenen waarom sport en bewegen een belangrijk onderdeel van hun leven is. 

Zo sport Elizabeth Nauta sinds vorig jaar april bij Team Eijzenga. Bij een open dag kwam ze samen met haar moeder in aanraking met het sportaanbod. Elizabeth heeft namelijk het syndroom van Down, en hierdoor is het lastig om een geschikte vorm van bewegen te vinden. Na een oriënterend gesprek tijdens de open dag sport Elizabeth inmiddels wekelijks met vaste trainers Ruben Eijzenga en Patrick Nauta. Hierin maakt ze kennis met verschillende sporten die in het tijdsbestek van een uur allemaal aan bod komen. Zo start de goedlachse Elizabeth vaak op de fiets, om uiteindelijk met een spelvorm af te sluiten. Het onderdeel ‘disco’ waarbij gereageerd moet worden op lichten vindt ze het leukst, maar naast plezier en fanatisme is het sporten ook goed voor problematiek zoals het overwinnen van angsten. Waar voorheen het beklimmen van een traptrede al lastig genoeg was, gaat ze nu door hoogte- en balansoefeningen in haar ontwikkeling spreekwoordelijk met sprongen vooruit. 

Waar Elizabeth sportief gezien relatief kort actief is, sport Gabe Leeuwen al sinds jaar en dag bij Eijzenga. Al voordat de sportschool bestond was Gabe tien jaar geleden al actief in het sportzaaltje bij de fysiotherapie. De regionaal bekende voetbal- en kaatscoach wil graag het goede voorbeeld aan zijn pupillen geven, en sport zelf meerdere malen per week. Door een aangeboren hersenaandoening heeft Gabe lichamelijk gezien een minder ontwikkelde motoriek en is zijn linkerarm van minder kracht en gevoel voorzien. Ook is hij vatbaarder voor blessures aan spieren en gewrichten. Door het sporten is hij fitter en minder vaak geblesseerd. Hierdoor voelt hij zich ook vitaler. Gabe en zijn familie hebben in zijn situatie altijd naar oplossingen gekeken. Waar doctoren zeiden dat hij nooit zou kunnen fietsen, zijn ze juist de uitdaging aangegaan. Door het creëren van een fiets met aangepast stuur heeft Gabe zich zo ontwikkeld dat deze handelingen vanzelfsprekend zijn. Zo kun je Gabe misschien wel eens tegenkomen op zijn rode mountainbike, of hardlopend door de voormalige gemeente ‘It Bildt’. Bij Team Eijzenga sport Gabe wekelijks om te werken aan zijn conditie, kracht en coördinatie. Voor deze veelzijdige sportman is geen trekkerband te zwaar en geen uitdaging te groot. 

Naast individueel sporten is sporten in teamverband een bewegingsvorm die veel voorkomt. Dit is ook altijd het geval voor Marcel Aalbers geweest. Hij maakte altijd deel uit van de vertegenwoordigde elftallen van SC Berlikum totdat hij in 2010 tijdens een ledenkaatspartij op Koninginnedag een groot deel van zijn gezichtsvermogen verloor door de zeldzame oogziekte Leber. Door deze oogziekte breken delen van de oogzenuw af en worden er geen signalen doorgegeven aan het oog. Hierdoor bleef slechts twee á drie procent van zijn gezichtsvermogen behouden. Een revalidatieproces van tien maanden in Apeldoorn resteerde. Hierin heeft hij alles weer opnieuw geleerd om te leven met het gezichtsvermogen van enkele procenten. Door zijn kenmerkend doorzettingsvermogen en enthousiasme staat hij zelfs weer op het kaats- en voetbalveld. Samen met zijn teamgenoten van SC Berlikum 3 sport hij eenmaal per week in circuitvorm bij Team Eijzenga. Naast het sportieve is ook het sociale aspect zeer belangrijk. Het vertrouwen vanuit de begeleiding en van zijn teamgenoten is belangrijk voor Marcel zodat hij alle oefeningen goed uit kan voeren.

Week van samen (on)beperkt sportenZo zie je maar weer dat sporten meer is dan alleen maar bewegen. Daarom is er in deze week op woensdagavond 1 juni om 19:30 een lezing in de sportschool in het kader van ‘je kunt meer dan je denkt’. Bij deze lezing vertelt onder andere ook Marcel Aalbers zijn verhaal.

Tijdens de sportdag op 28 mei zijn er allerlei activiteiten te doen rondom de sportschool op It Koartlân 6 in Berltsum. Langskomen mag altijd, maar je kunt je ook samen met je ouder/verzorger aanmelden voor de sportdag. Kom naar deze unieke sportdag en maak er samen met Team Eijzenga een leuke en sportieve middag van! Aanmelden kan door naam, leeftijd en type beperking te mailen naar: Floor@teameijzenga.nl

Jeugdtoneel groot succes met film Bern de Baas

Wat was het spannend, werd het droog, bleef het droog? Op vrijdag 20 mei jl. was…

 

Even voorstellen: nieuwe columniste Op e Roaster

Hoi, mijn naam is Hilly Posthumus-Dikland. Ik ben 35 jaar en woon sinds 4 jaar m…