Terug naar Verenigingen nieuws

Samenloop voor Hoop Portret in de Bonus voor Eregasten

Gepubliceerd op:
Samenloop voor Hoop  Portret in de Bonus voor Eregasten

Alex Vreeman portretteert Rieneke Idsardi, een van de eregasten van de SamenLoop in Franeker.

 

Wat voelen wij ons ontzettend vereerd dat wij onze eregasten bovenop een heerlijke verwendag een extra verrassing mogen aanbieden. Wie had kunnen denken dat fotograaf Alex Vreeman ons zou aanbieden de eregasten te portretteren, helemaal belangeloos. Het enige wat ze ervoor hoeven

Op de vleugels van de wind

 

Daar, aan de voet van de zeedijk met een weids uitzicht over de landerijen, wonen Alex en zijn vrouw Saskia. Op de vleugels van een overlandse wind kwamen ze afgelopen december aanwaaien vanuit de Achterhoek. Het huis is nog niet klaar, in de studio is het nog wat behelpen, maar het deert de twee niet. De frisse wind uit zee, de rust en de ruimte die hier voor het oprapen liggen, geven hun energie en creativiteit een nieuwe boost.

 

Alex is al meer dan 32 jaar een bevlogen fotograaf en heeft ‘alles behalve porno en moord voor de camera gehad’. Jarenlang zat hij in de reclamewereld. De werkdruk, zijn creatieve geest die steeds meer ingekaderd werd naar de wensen van de opdrachtgever; het leidde uiteindelijk tot een burn-out. “Ik vroeg mij vervolgens af waarom ik eigenlijk fotograaf was geworden. Was dat niet omdat ik wil fotograferen vanuit mijn hart? Dat ik altijd dat ene moment wil vastleggen, waarin de mens iets van zijn echte ik laat zien?” Die momenten komen voor Alex het beste tot hun recht in portretfotografie.

 

Fotograferen op intuïtie

 

Dat beeld komt niet zomaar even tot stand. Alex neemt ruim de tijd om een praatje te maken met het model. Spontaan een gesprek voeren, dat brengt ontspanning. Intussen observeert hij zijn model en vormt zich in zijn hoofd alvast een beeld van de juiste compositie. Puur op intuïtie. “Bent u links?” vraagt hij aan Rieneke Idsardi uit Harlingen, de eerste eregast die Alex op zijn gevoelige plaat vast gaat leggen. “Ja, dat klopt”, klinkt het verwonderd. Alex ziet het met zijn op emotie getrainde blik. “Het rechteroog van mensen die links zijn, kijkt vriendelijker en andersom voor mensen die rechts zijn”, verklaart hij zijn helderziendheid. “Ik let daarop, het is belangrijk om te bepalen hoe ik de foto ga maken en vanuit welke hoek ik fotografeer. Het verschil tussen een goede foto en eentje die je raakt.”

 

Het overkomt je, je hebt ermee te dealen

 

Voor onze SamenLoop zijn eregasten mensen die kanker hebben of hebben gehad. Voor kanker kies je niet, het overkomt je en je hebt er mee te dealen, samen met de mensen om je heen. Het overkwam Rieneke Idsardi. Komende zomer is het twee jaar geleden dat bij haar beenmergkanker aan het licht kwam. Negen maanden chemo volgden en sindsdien ondergaat ze elke zes weken een bloedonderzoek. Lena van der Leij, die in de commissie Eregasten zit, zette Rieneke op het spoor van de verwendag. Ze heeft er zin in. Samen met haar dochter Christa laat ze zich verrassen en verwennen. “Deze kanker gaat niet over”, vertelt ze, “maar gelukkig zijn de bloedwaarden op dit moment laag en houdt de kanker zich aardig koest. Ik heb ook COPD, daar kan ik nog wel wat jaren mee vooruit, maar dit, het blijft spannend.”

 

40 sprekende portretten

 

Niemand kan haar zorg wegnemen. Geen SamenLoop, geen fotograaf. Wel kunnen we mevrouw Idsardi één dag op en top verwennen én blij maken met een prachtig portret. Net als 39 andere eregasten, zoveel ruimte hebben we bij onze SamenLoop, vrijdag en zaterdag 5 en 6 juli 2019. We weten dat het niet makkelijk is je aan te melden als eregast, misschien is het onze calvinistische inborst. Maar laat je niet tegenhouden door je eigen schroom.

 

Meld je aan, vol = vol

 

Meld je aan via eregasten.slvh2019@gmail.com. Het wordt vast een onvergetelijke dag! Je mag iemand meenemen die je lief is. Dat maakt het net ietsje makkelijker én mooier! Maar let op, vol = vol.

In overleg met de commissie Eregasten maak je een afspraak met Alex voor de foto. Tijdens de SamenLoop exposeert hij die in zijn pipowagen op het terrein van de SamenLoop en na afloop ontvang je je eigen portret uit handen van de fotograaf. Wat een eer.

Coronasubsidie voor culturele instellingen Waadhoeke

 tijdelijke coronasteun voor culturele instellingen.

 

Welkom terug in de kerk

Als kerkenraad zijn we dankbaar dat we vanaf a.s. zondag 20 juni de de…