Terug naar Verenigingen nieuws

Rondom Berlinga State verfraait met bomen

Gepubliceerd op:
Rondom Berlinga State verfraait met bomen

De herinrichting rondom Berlinga State had tot gevolg dat het straatbeeld domineerde met geparkeerde voertuigen en straatstenen. Bovendien was de nieuwe bomenaanplant nog een oude afspraak als compensatie voor de extra parkeerruimte.

Voorheen stonden er bomen in de openbare ruimte en nu op het terrein van Wonen Noordwest Friesland. Om het aanzien te verbeteren zijn er zes geveerde iepen en negen lijsterbessen aangeplant in de aanwezige rand Hypericums rondom Berlinga State.

Bomen die in Berltsum niet vaak voorkwamen. Het is belangrijk dat er een grote biodiversiteit aan bomen is. Geveerde iepen hebben ook als voordeel dat de bomen veel vogels aantrekken, maar de takken gaan nooit hangen over de geparkeerde voertuigen in de Lytse Buorren.

Achter Berlinga State is een nieuw laantje aangeplant met lijsterbessen die elk seizoen heel fraai eruit zien: in het voorjaar mooie witte bloesem, in de zomer licht groene bladeren, in de herfst rode bessen en in de winterperiode een mooie vertakking. Ook de negen lijsterbessen trekken vogels aan, zodat de parkeeromgeving er een stuk leefbaarder uitziet dan alleen met blik en steen. Voor dit project was er in de directe woonomgeving meteen een breed draagvlak. Bovendien konden de Lytse Buorren en Hôfseleane wel meer hoogte gebruiken in verband met het prachtige straatbeeld.

Tenslotte is algemeen bekend dat bomen CO² opnemen, bomen verbeteren de grond en de nieuwe aanplant is bevorderlijk voor een gezonde leefomgeving.

Het bomenontwerp is gemaakt door Hieke Joostema en de werkzaamheden zijn uitgevoerd door Van Tuinen Tuinservice.

Dit project is financieel mogelijk gemaakt door Wonen Noordwest Friesland, de gemeente Waadhoeke en de Provincie Fryslân.


Hieke Joostema-Greidanus (foto en tekst)
Dorpsstyliste
Berltsum

 

 

Kids Picknick 4 juli as

Deelname voor de groepen 1 t/m 8 (zonder begeleiding van volwassen)  

 

Koffie en een goed gesprek bij De Sk├╗le

“Het is heerlijk om even je hart te kunnen luchten en ook om te luisteren …