Terug naar Verenigingen nieuws

NIEUWS VAN ORANJE NATIONAAL

Gepubliceerd op:
NIEUWS VAN ORANJE NATIONAAL

Na 5 jaar wachten is het eindelijk zover: dorpsfeest in Berltsum! En niet zomaar een dorpsfeest, maar een Jubileum-editie! Het bestuur van Oranje Nationaal is al zo’n drie jaar bezig met alle voorbereidingen voor deze bijzondere versie van het dorpsfeest. Een jaar later dan gehoopt, is het dan nu tijd voor het vieren van het 75-jarig bestaan van Oranje Nationaal. Het wordt een feest met bekende elementen maar toch ook weer “oars as oars” zoals we inmiddels van Oranje Nationaal gewend zijn…

 

JUBILEUMSHOW “FEEST”

Speciaal voor de jubileumeditie van het dorpsfeest is er ter ere van het 75-jarig bestaan van Oranje Nationaal een avondvullende show gemaakt: “FEEST”. Er staat jullie een avond vol humor, muziek, zang, toneel, beelden en interactie te wachten, op de planken gebracht door een grote verscheidenheid aan Berltsumers en oud-Berltsumers. Ook hebben diverse verenigingen hun medewerking verleend aan dit spektakelstuk. Alle aspecten van het dorpsfeest in Berltsum komen voorbij. Laat je verrassen door het vele talent dat in Berltsum rond loopt en bereid je voor op een geweldige avond!

Zolang de voorraad strekt, kunnen voor woensdagmiddag en donderdagochtend nog kaarten à   € 10,-worden besteld via reserveren@oranjenationaal.nl Bij bestelling graag naam, adres, gewenst aantal kaarten en de gewenste voorstelling vermelden in de mail. LET OP: de première op dinsdagavond is reeds helemaal uitverkocht! Bestelde kaarten kunnen op maandag 29 augustus vanaf 19.00 uur worden afgehaald op het feestterrein.

 

PROGRAMMA JUBILEUMFEEST 75+1 JAAR ORANJE NATIONAAL

Dinsdag 30 augustus:

Voor de kinderen van de basisscholen begint het dorpsfeest direct na schooltijd met een leuke knutselmiddag in “it Heechhout”. Vervolgens start om 17.00 de receptie ter ere van het jubileum van Oranje Nationaal (voor genodigden). Dit is ook het officiële startsein voor het dorpsfeest: de vlaggen worden gehesen en de klokken worden geluid!

Na de receptie en het buffet voor genodigden begint om 20.00 uur de première van Jubileumshow “FEEST”. Na afloop zal de Jubileumband de muziek verzorgen.

Woensdag 31 augustus:

’s Middags om 15.00 wordt – bij voldoende belangstelling – de Jubileumshow “FEEST” nogmaals ten tonele gebracht. De show is ook erg leuk en geschikt om met kinderen naartoe te gaan. Aan het begin van de avond maken we ons op voor de optocht. Een traditioneel onderdeel van het dorpsfeest waar buurtverenigingen, vriendengroepen maar ook solisten vaak al maanden mee bezig zijn geweest als het gaat om de voorbereidingen.

Naast de beoordeling door een deskundige jury zullen ook dit jaar tijdens de optocht weer stembiljetten aan het publiek worden uitgereikt voor het bepalen van de publieksprijs. Deze stembiljetten kunnen na afloop van de optocht worden ingeleverd bij “it Heechhout” en bij de ingang van de feesttent. Ook kan er dit jaar weer worden gestemd via Facebook.

De route: Ds. Eijck van Heslingastrjitte, Sportleane, It Achtepaed, De Pream, Jan Groenewoldwei, Gratemawei, Tûnboustrjitte, Hôfsleane richting brug, Molestrjitte, Bûterhoeke, Buorren, Skil, Hemmemaplein, Hôfsleane. Vriendelijk maar toch ook dringend verzoek aan alle bewoners langs de route om deze straten autovrij te houden.

Het avondprogramma in de feesttent wordt verzorgd door coverband ‘SMÛK’ en DJ René Friso. Rond 22.45 uur worden de prijzen voor de optocht en de publieksprijs bekend gemaakt. De prijzen worden beschikbaar gesteld door Stichting Donatie Dorpsgemeenschappen Berltsum/Wier.

Donderdag 1 september

Inmiddels een hele mooie traditie: de ‘kofjemoarn’. Vanwege het Jubileumfeest is er deze keer geen bak- of kookwedstrijd maar kunnen de aanwezigen genieten van de Jubileumshow “FEEST”. Ook tijdens deze ochtend zullen de spelers en zangers hun beste beentje voor zetten om de aanwezigen een onvergetelijke ochtend te bezorgen. Een show vol herkenning, muziek, zang en interactie! De aanvang is 10.00 uur en aansluitend kunnen de bezoekers van de ‘kofjemoarn’ genieten van een heerlijke boerenlunch.

En dan is het om 15.00 uur weer tijd voor strijd tijdens ‘Expeditie Berltsum’. Deze keer zullen de deelnemende teams op een heuse expeditie gaan. Diverse uitdagingen staan hen te wachten. Proeven, opdrachten, obstakels… Wat er precies allemaal gaat gebeuren dat vertellen we niet maar het belooft absoluut weer een spektakel van de eerste orde te worden.

Rond 18.00 uur stopt ‘Expeditie Berltsum’ om vervolgens vanaf 20.00 uur te worden hervat in de feesttent. Zoals ook in voorgaande dorpsfeest-jaren vindt de finale plaats tussen de teamcaptains van de deelnemende teams. Na de finale speelt de oer-Friese band ‘De Hûnekop’, deels samen met én afgewisseld door Gaatze Bosma. Aan het einde van de avond neemt DJ René Friso het stokje nog even over en gaat het feest nog even door.

Vrijdag 2 september

De vrijdag heeft werkelijk voor elk wat wils. Op de basisscholen worden workshops gegeven, voor de kleinsten (groep 1 t/m 3) is er ‘De Gang van Sake’ en er wordt afgesloten met gezamenlijk ‘Bourgondisch patat eten’. Ondertussen start om 9.30 uur de ‘Bauke Zuiderhofpartij’ op het kaatsveld en wordt er (verkleed) gestreden om de ‘hage’. ’s Middags om 14.00 uur staat in ‘it Heechhout’ het klaverjassen op het programma. Voor de basisschoolkinderen is een leuke viswedstrijd georganiseerd op de Pôlle.

En dan de vrijdagavond… Eindelijk mogen we weer helemaal los! Letterlijk alles mag uit de kast want het verkleedthema is: HOE GEKKER HOE BETTER! De avond wordt muzikaal omlijst door de ‘ABBA Experience’ en de ‘Lawine Boys’. Een ware feest-explosie dus.

Zaterdag 3 september

En dan is het (alweer) zaterdag, de laatste dag van dit Jubileumfeest. Iets later dan jullie gewend zijn, start om 10.00 uur de optocht voor de 2e keer.

De route: Hôfsleane richting Bitgumerdyk, Bildtdyk, Opslach, Appelhôf, de Boppe, Bitgumerdyk, Kwekerijleane. Twibak, Meseame, Kwekerijleane, Fûgelsang, Museleane, Hôfsleane. Vriendelijk maar toch ook dringend verzoek aan alle bewoners langs de route om deze straten autovrij te houden.

Na de optocht kan iedereen even in de rust. Het programma wordt namelijk om 12.00 uur vervolgd met een show van illusionist ‘Richard Jansen’ in de feesttent.

Wanneer iedereen (gedesillusioneerd?) de tent heeft verlaten begint om 13.30 uur het MATINEE. Het matinee is dit jaar iets anders van opzet. We beginnen ietsjes later maar we gaan in één ruk door tot 21.30 uur. Het (verkleed)thema van het matinee is BIERFEST dus duik de kast nog maar een keer in op zoek naar de lederhose of het dirndljurkje van 2011. Oude bekende tijdens het matinee is ‘Orkest Butterfly’. Zij gaan ongetwijfeld zorgen voor goeie ‘roei-muziek’. Daarnaast hebben we de 9-koppige feestband ‘Jawohl’ weten te strikken om iedereen volledig in de bierfeest stemming te krijgen. En alsof dat nog niet genoeg is, komt ook ‘DJ Maarten’ nog langs.

En dit jaar sluiten we om 22.00 uur af met een spectaculaire vuurwerkshow op het tweede voetbalveld. Ook weer “oars as oars”.

Het bestuur van Vereniging Oranje Nationaal wenst iedereen een fantastisch, gezellig Jubileumfeest.