Terug naar Verenigingen nieuws

Mennonieten weer te gast in Berltsum

Gepubliceerd op:
Mennonieten weer te gast in Berltsum

De 22 Canadese Mennonieten doen een Europa-tour en kwamen maandag aan op Schiphol. Na twee dagen een druk programma in Amsterdam ging de touringcar met de Mennonieten de derde dag de Afsluitdijk over.

Zij bezochten in Pingjum, Witmarsum en Berltsum de roots van Menno Simons onder leiding van Onijdes Sijtsma. Menno Simons is werelderfgoed en jaarlijks komen vele pelgrims uit verschillende landen naar deze drie genoemde plaatsen, ook buiten de grotere georganiseerde reizen om. Mede dankzij medewerking van de ondernemers was de Doopsgezinde Kerk op tijd klaar met het schilder- en schoonmaakwerk inclusief plaatsing van een nieuw hekwerk. Het was de eerste keer na coronatijd dat er weer Mennonieten in Berltsum kwamen voor een overnachting bij gastgezinnen. De gastgezinnen uit Berltsum en de regio stonden de overzeese gasten op te wachten in de Doopsgezinde Kerk en iedereen ontving een kopje koffie/thee in de Doopsgezinde Kerk.

Het is alle keren weer verrassend als Onijdes Sijtsma de namen opleest en welk gastgezin welke buitenlandse gast(-en) krijgt toegewezen. De gastgezinnen verzorgen de warme maaltijd en een overnachting met ontbijt. Maar ook vele gastgezinnen trekken er op uit om de Mennonieten de omgeving te laten zien. Regelmatig ontmoeten verschillende gastgezinnen met Mennonieten elkaar bijvoorbeeld bij de highlights in en rondom Berltsum zoals het kassengebied, het Hemmemamapark, in de unieke Buorren met lintbebouwing, de Koepelkerk of bij de Waddenzee.

De Mennonieten zijn altijd tevreden gasten en het is ook voor de gastgezinnen een verrijking in de dagelijkse sleur om één tot vier logés in huis te hebben. De volgende dag om half 9 na een fotosessie was de bus weer vertrokken uit Berltsum. Alle gastgezinnen hartelijk dank voor het beschikbaar stellen van de woning, want zonder u hadden we de Canadese Mennonieten niet op deze wijze kunnen ontmoeten. Het was weer een heel fijn gebeuren om de Mennonieten gastvrij te ontvangen in eenvoud. Er komen dit jaar nog vier groepen Mennonieten: op 20 augustus, 30 augustus, 5 september en 24 september. Mocht u/je ook graag Mennonieten voor één nacht willen ontvangen, dan kunt u zich aanmelden bij Onijdes Sijtsma, tel. 051-461656 of onijdessijtsma@hotmail.com

Een hartelijke groet van de Vrienden van Vermaning en Doopsgezinde Gemeente

Onijdes Sijtsma, Hieke Joostema-Greidanus en Bernard Posthumus