Terug naar Verenigingen nieuws

Glasvezelcampagne voor Berltsum en alle dorpen in Waadhoeke gaat van start

Gepubliceerd op:
Glasvezelcampagne voor Berltsum en alle dorpen in Waadhoeke gaat van start

DELTA Netwerk start een glasvezelcampagne in alle dorpskernen van Waadhoeke waaronder Berltsum en Wier. Bedoeld om na het buitengebied en Franeker de hele gemeente van glasvezel te voorzien.

Als 20% van de inwoners ‘ja’ zegt tegen de aanleg van een glasvezelnetwerk door vóór 26 oktober 2022 een abonnement af te sluiten bij één van de aangesloten telecomaanbieders, komt er hier glasvezel.

Allereerst, wat is glasvezel?
Glasvezel is een hele dunne draad van glas en maakt het mogelijk data te
transporteren, met hoge snelheid over grote afstanden. Veel meer bestanden en veel sneller dan met kabel of ADSL. Bij glasvezel is sprake van een unieke verbinding tussen twee punten, elke gebruiker heeft een eigen glasvezelkabel naar de meterkast en hoeft die verbinding niet te delen. Oorspronkelijk werd glasvezel toegepast op hoofdroutes omdat daar de meeste capaciteit nodig is. Door de continue stijging in
verbruik zijn we toe aan de laatste fase: het aanleggen van glasvezel tot in de meterkast. Met glasvezel haal je de modernste technologie met een enorme capaciteit in huis. Het is bij uitstek geschikt om de ontwikkelingen bij te houden. Bovendien is een woning beter verkoopbaar, want een huis met snel internet is klaar voor de toekomst.

Glasvezel geeft dus verreweg de meest stabiele en snelle internetverbinding. Doordat er meer slimme apparatuur in de huizen komen, we vaker thuiswerken, meer series streamen, online gamen, maar ook langer thuiswonen, is de zekerheid van goed internet voor vandaag én morgen nog belangrijker geworden.

Waarom glasvezel voor de dorpen in Waadhoeke?
Bert Veenstra namens DELTA Netwerk legt uit: “Wij richten ons met de
glasvezelcampagne op de kleinere plaatsen omdat we overtuigd zijn dat glasvezel
flink bijdraagt aan de leefbaarheid in dorpen. Het gaat er ons om dat we een open glasvezelverbinding krijgen die heel Waadhoeke toekomstbestendig maakt. Bijvoorbeeld om de jeugd hier te behouden, dat zijn echt de grootverbruikers en voor hen is het super belangrijk. Het beste internet mag niet alleen voorbehouden zijn aan grote steden. Wanneer 1 op de 5 huishoudens ‘ja’ zegt tegen een van de glasvezelabonnementen is de glasvezelverbinding nu gratis.

We benadrukken ook graag dat het glasvezelnetwerk een ‘open netwerk’ is. Iedere provider kan zich melden om diensten en verschillende abonnementsvormen aan te bieden. Zo ontstaat er eindelijk een gezonde concurrentie. Het vertrouwen in daadwerkelijke aanleg is ook groot omdat er op dit moment bijvoorbeeld in Leeuwarden, Fryske Marren en Sudwest-fryslãn de schop al in de grond is gegaan door DELTA Netwerk medewerkers. De aanleg zou dus ook al snel kunnen
beginnen.

Kortom, sneller en stabieler internet, meer keuzevrijheid én Berltsum en heel Waadhoeke is, net als iedereen om hen heen, klaar voor nieuwe ontwikkelingen op het gebied van het internet.”

Informatieavond in Berltsum
Gedurende de glasvezelcampagne zullen er meerdere momenten georganiseerd worden om iedereen persoonlijk te spreken, om vragen te beantwoorden of te helpen met inschrijven. Zo is er een informatieavond op Maandag 12 september (It Heechhout), aan de Sportleane 5 in Berltsum. Hopelijk zien we je daar. Inloop 19:00, start 19:30.

Ook worden er op maandag 5 september, woensdag 28 september en dinsdag 11 oktober online informatieavonden gehouden. Hiervoor kun je je aanmelden via de website deltanetwerk.nl na de postcodecheck. Of wil je je inzetten als ambassadeur om glasvezel mede mogelijk te maken, neem dan contact met Bert Veenstra via Bert.Veenstra@deltafiber.nl.

Open repetitie Drum- en Showfanfare DSG

Op donderdag  6 oktober houdt Drum- en Showfanfare DSG een open repeti…

 

Op e Roaster september staat online!

Met onder andere Berltsum yn bedriuw, MFC/ It Stedhûs en even voorstellen.