Terug naar Verenigingen nieuws

De Week van de Jonge Mantelzorger 2019 Fryslân

Gepubliceerd op:
De Week van de Jonge Mantelzorger 2019 Fryslân

Jong….. maar wel al zorgen voor, en/of over een ander! Dat is typerend voor jonge mantelzorgers. Maandag 3 juni t/m zondag 9 juni is het de Week van de Jonge Mantelzorger. Want ook zij tellen mee!

Jonge mantelzorgers zijn jongeren die opgroeien met zorgen over en zorgen voor een gezinslid. Het betreffen gezinsleden met een handicap, ziekte en/of verslavingsproblematiek.
Uit onderzoek is gebleken dat 1 op de 4 jongeren jonge mantelzorger is. Jonge mantelzorgers worden door hun omgeving vaak niet herkend en erkend. Jongeren die opgroeien in een gezin waar extra zorg is voor een gezinslid, hebben op jonge leeftijd veelal meer verantwoordelijkheden dan leeftijdsgenoten. Ze verrichten vaker huishoudelijke taken, en kunnen vaak niet (thuis) afspreken met vrienden. Daarnaast kan het opgroeien in een gezin met zorg invloed hebben op de keuzes die jongeren maken wat betreft studie, vrije tijd, vrienden of andere toekomstdromen.

In de Week van de Jonge Mantelzorger wordt landelijk aandacht gevraagd voor deze jongeren door bewustwordingscampagnes, activiteiten op scholen en bijeenkomsten voor professionals. Friese welzijnsorganisaties zijn de samenwerking aangegaan om deze campagne regio breed onder de aandacht te brengen bij scholen, gebiedsteams en jongerenwerkers. Hiervoor is een online PR-campagne opgezet.

Naast de campagne zijn er een aantal Friese gemeenten die gezamenlijk een FUNuitje organiseren. Jonge mantelzorgers uit de regio kunnen elkaar ontmoeten en een leuke avond hebben. Vrijdag 28 juni zijn de jonge mantelzorgers welkom van 17.00 tot 20.00 bij Street Jump Leeuwarden. Jongeren uit Harlingen kunnen zich opgeven bij j.vandijk@harlingen.nl, jongeren uit De Waadhoeke bij r.hiemstra@deskule.nl. Voor meer informatie kunt u bellen naar De Skûle Welzijn 0517 - 393750

Initiatiefnemers zijn: Welzijn het Bolwerk, Skûle Welzijn, Amaryllis Leeuwarden en KEaRN Welzijn.

Welkom terug in de kerk

Als kerkenraad zijn we dankbaar dat we vanaf a.s. zondag 20 juni de de…

 

Bibliotheek zoekt taal- en digitaal vrijwilligers voor het Digi-Taalhuis in de Bibliotheek.

Het lijkt zo gemakkelijk, een whatsapp met de mobiel versturen, de krant lezen o…