Terug naar Verenigingen nieuws

Aanvulling van het artikel in Op'e Roaster van Jayden Filemon

Gepubliceerd op:
Aanvulling van het artikel in Op'e Roaster van Jayden Filemon

In de maart-editie van Op'e Roaster stond een artikel over de kanaries van Jayden Filemon. Helaas ontbrak het laatste stukje van het artikel. Daarom hier de volledige tekst. Sorry Jayden!!!

Jayden Filemon:
Samen met zijn vader, moeder en hond woont Jayden in Berlikum. Jayden is zeven jaar, zit in groep drie van OBS Lyts Libben en heeft als hobby kanaries. Met deze kanaries doet Jayden geregeld mee aan wedstrijden. Ik ga bij hem langs voor tekst en uitleg, want hier wil ik wel wat meer over weten.

Kanaries zijn er in vrouwtjes, poppen genoemd, en mannetjes, mannen genoemd. Eerst leven deze twee gescheiden in een kooi. In april beginnen ze met broeden. Daaraan vooraf gaan ze bloeien, ofwel het paren. Dan komen de mannetjes bij de vrouwtjes. Daarna leg het vrouwtje eitjes in drie verschillende rondes. Na het leggen van het derde eitje, duurt het nog zo’n dertien dagen totdat de eitjes uitkomen. Dat is dan de eerste ronde, daarna volgen er nog een tweede en een derde ronde. Nog voordat de eitjes uitkomen, komt er wat kleurstof bij om de kanaries die perfecte kleur te geven, waarmee je later misschien wel de wedstrijd wint. Vol verbazing kijk ik naar Jayden, nog maar zeven jaar en nu kan hij me al het één en ander uitleggen. Hij is nog ongeveer een jaar lid van een kanarievereniging. Zo kan hij mee doen met regionale en landelijke kampioenschappen. Vol trots laat hij me de nodige prijzen zien die hij tot dusver gewonnen heeft. Twee grote bekers, een hand vol medailles en een glazen troffee. Jayden werd al jeugdkampioen en daar is hij meer dan trots op.

Het houden en kweken van kanarie gaat niet vanzelf. Jayden maakt dan ook regelmatig de kooien schoon, geeft ze eten en drinken en water waarin ze zichzelf kunnen wassen. Op een wedstrijddag wordt er eerst wat rond gekeken. Dan worden de kooien uitgestald en begint de echte keuring. Alles moet perfect zijn, een kanarie moet de juiste bestreping hebben, de perfecte kleur, goede lengte en zijn start moet in een v-vorm lopen, kortom, het moet op die dag helemaal kloppen. Om daarvoor te zorgen worden de kanaries getraind. Wat het geheim is? Helaas is en blijft dat een geheimpje van Jayden en zijn vader. Meestal neemt Jayden zo’n vier kanaries mee naar een show, maar eigenlijk mag je er zoveel als je wilt meenemen.

Jayden zag de hobby eigenlijk een beetje af van zijn vader. Samen met zijn vader ging hij naar shows. Het leek hem eigenlijk ook wel erg leuk en interessant en hij dacht: “dat wil ik ook!” Samen met zijn vader gaat dit talent hem goed af. Maar Jayden wil natuurlijk meer. Zijn droom? Het zou toch wel heel erg tof zijn als hij ooit eens wereldkampioen wordt. Zijn andere droom is om advocaat te worden. Naast het houden van kanaries zit Jayden nog op judo en wil hij misschien ook street defence gaan doen. Als het interview bijna klaar is, komt Jayden met de ipad en laat me vol trots foto’s zien van hem op een wedstrijd.
Harmke Siegersma

Welkom terug in de kerk

Als kerkenraad zijn we dankbaar dat we vanaf a.s. zondag 20 juni de de…

 

Bibliotheek zoekt taal- en digitaal vrijwilligers voor het Digi-Taalhuis in de Bibliotheek.

Het lijkt zo gemakkelijk, een whatsapp met de mobiel versturen, de krant lezen o…