Terug naar Nieuws.

Duurzame huizenroute op 4 en 11 november 'Trek je mooiste sokken aan'

Honderden huiseigenaren in heel Nederland openen hun duurzame deuren. Steeds meer mensen willen aan de slag met duurzaamheid in de woning, maar waar begin je? 
Locatie: Berltsum / Kleasterdyk 8

 

 

 

Op zaterdag 4 en 11 november is er tijdens de Nationale Duurzame Huizen Route de unieke kans om een duurzaam huis te bezoeken. In het hele land stellen honderden trotse huiseigenaren hun woning open. Zij laten zien hoe zij hun huis duurzamer hebben gemaakt. Meer dan tienduizend bezoekers hebben de afgelopen vijf jaar de gelegenheid benut om huizen te bezoeken en tips ontvangen.
Bezoekers worden gastvrij ontvangen en kunnen vragen stellen over een warmtepomp, zonnepanelen, energieverbruik, natuurlijke materialen, etc. Het enthousiasme van de openstellers werkt aanstekelijk en er ontstaan leuke gesprekken. De bezoekers doen goede ideeën op om zelf ook aan de slag te gaan. “In een paar uurtjes tijd hoor je veel waardevolle informatie”, reageerde vorig jaar een bezoeker enthousiast.


Tips voor bezoekers
Op de website van de Duurzame Huizen Route staan een aantal tips voor bezoekers om zich voor te bereiden op een bezoek. Per huis is het aantal plaatsen voor een bezoek verschillend. Inschrijven is verplicht en vol is vol. Plan je bezoek op tijd is het advies. “Schrijf je in voor maximaal twee huizen per dag, dat is het meest haalbaar qua tijd”, vertelt Gerlies Schuit van de Duurzame Huizen Route. “Sommige mensen vinden het prettig dat bezoekers hun schoenen uitdoen dus vergeet niet je mooiste sokken aan te doen”, zegt Gerlies lachend.


Lustrumjaar
Dit jaar is al het 5de jaar op rij dat huiseigenaren in heel Nederland hun huis open stellen. Om dat te vieren wordt dit jaar de vlag gehesen in Harderwijk op de Veluwe waar de Nationale Duurzame Huizen Route is ontstaan. Dit gebeurt door de nationale klimaatambassadeur Dennis Straat, wethouder Pieter Teeninga van gemeente Harderwijk en huiseigenaar Henk van de Berg. In heel Nederland is een grote variatie van woningen te bezoeken variërend van monumentale panden tot nieuwbouw en gerenoveerde woningen.


Organisatie
De opendeurdagen in november maken onderdeel uit van de Nationale Duurzame Huizen Route. Een platform voor iedereen die geïnteresseerd is in duurzaam wonen. De Duurzame Huizen Route is een initiatief van Majada V.O.F. en wordt mede mogelijk gemaakt door een groot aantal Nederlandse gemeenten en provincies. De organisatie hoopt dat bezoekers tijdens de opendeurdagen op 4 en 11 november veel goede ideeën opdoen en verder op weg geholpen worden.

Locatie: Berltsum / Kleasterdyk 8