Terug naar Berltsumers aan het woord

Tina Petra Tijsma, een Berltsumer om útens in het middelpunt van Europese innovatie

Gepubliceerd op:
Tina Petra Tijsma, een Berltsumer om útens in het middelpunt van Europese innovatie

Als redactie zijn we steeds op zoek naar verhalen van inwoners die hun leven buiten de landsgrenzen invullen. Op de dag van het interview is Tina Petra met haar partner en twee kinderen bij haar ouders Rients en Wokke op bezoek.

Aan het nummerbord van de auto is te zien dat we met Berltsumers om utens hebben te maken, in dit geval België.

Tina werkt in België bij Engie, een energiebedrijf dat bekend staat vanwege haar innovatieve aanpak. De weg naar deze werkgever in België heeft voor Tina Petra vele tussenstops gekend, zo blijkt uit haar toelichting. Na haar studie Technische Scheikunde in Groningen en Innovatieve Wetenschappen in Eindhoven, studeerde ze af in Bretagne (F). Voor ENGIE werkte ze onder meer in Bergen op Zoom bij het bedrijf dat de kunststof onderdelen produceert voor de auto’s van het merk Smart. En bij de steenkoolcentrale in Nijmegen. Ze was in dit bedrijf de eerste vrouw die werkzaam was in de bedrijfsvoering. Een wereld die werd gedomineerd door stoere kerels met grote tatoeages zoals Tina Petra dit beschrijft. Als een behendige jonge vrouw met kennis van zaken weet zij zich daar goed staande te houden. Via het bedrijf van Electrabel in Zwolle en later in Leuven (B) raakt Tina Petra steeds meer betrokken bij allerlei innovatieve projecten om op nieuwe manieren energie op te wekken. Het enthousiasme waarmee ze haar verhaal doet is indrukwekkend.

Overtuigd van kansen en goed geïnformeerd, geeft ze met kennis van zaken een heldere uitleg hoe de energiemarkt er heden ten dage uitziet en hoe deze er in de nabije toekomst uit zou kunnen zien. De CEO van het bedrijf realiseert zich dat kennis van de nieuwste mogelijkheden en technieken bij de jongeren aanwezig is. Maar ook uit de wijze waarop het bedrijf met vernieuwingen naar buiten treedt: “Bij ENGIE leiden jonge medewerkers topmanagers op.” Dat lijkt op een inspirerende omgeving? “In deze omgeving werken is voor mij als een kind in de snoepwinkel: Er is altijd een nieuwe uitdaging”, reageert ze geestdriftig. Zo is ze betrokken bij windenergie, opslag van energie (batterijen zo groot als een zeecontainer) en waterstofenergie. Ook de Eemscentrale in Delfzijl maakt onderdeel uit van ENGIE. Dat betekent dat ze ook daar regelmatig is te vinden. De negatieve reacties omtrent het gasverbruik in de regio Groningen zijn juist voor Tina Petra en haar collega’s een stimulans om nieuwe kansen te zoeken en deze te benutten, zoals waterstof en datacenters om meer werkgelegenheid aan te trekken.

Tina Petra is net als haar werk, een brok energie. Samen met haar man Jens, zoon Storm en dochter Brechtje wonen ze nu in Overijse ten zuidoosten van Brussel. Met in de achtertuin een groot bos dat ooit door koning Leopold is aangelegd met bijzondere bomen en planten afkomstig uit alle werelddelen. Wat maakt het wonen in het buitenland bijzonder? “In Overijse wonen veel mensen die o.a. bij de Europese Commissie in Brussel werken. Het betekent een mengelmoes van talen, afkomst en culturen. Je moet je eigen netwerken weer opzetten. Er is veel minder saamhorigheid zoals we dat bijvoorbeeld in Berltsum kennen. Wat dat betreft mogen Berltsumers best trots op het eigen dorp zijn. Onze kinderen genieten bij pake en beppe dan ook van de ruimte om te spelen en te fietsen.” Wat kun jij de jongeren van Berltsum meegeven op basis van jouw ervaringen tot nog toe? “Als je wat wilt bereiken en je houdt van afwisseling, moet je kansen grijpen. Stap op de trein die langs komt en wacht niet af, want dan ben je meestal te laat en blijf je zitten met de gedachte ‘Had ik maar….’.” Hoe lang blijf je nog in België? “Durf ik niet te zeggen. De bedrijven zijn groot en opereren wereldwijd. Er zullen beslist veranderingen komen die tot nieuwe kansen leiden. Op dit moment zijn er nog voldoende uitdagingen voor innovatie bij mijn huidige werkgever en komen we met veel plezier en regelmaat terug in Berltsum.”

 

31-03-Y Oude kaatstijden - Minsken mei in ferhaal

Door: Oude kaatstijden - Minsken mei in ferhaalOude kaatstijden herleven voor bondspartuur…

 

31-03-Y Gilbert IJsselmuisen - ik jou de pen troch -

Door: Gilbert IJsselmuisen - ik jou de pen troch -Op de valreep... Tsja, en daar ga je da…