Terug naar Berltsumers aan het woord

Berltsumer om útens Anja Siderius oer har reizgjen yn Europa

Gepubliceerd op:
Berltsumer om útens Anja Siderius oer har reizgjen yn Europa

Als redactie zijn we steeds weer op zoek naar verhalen van inwoners die hun leven buiten de
landsgrenzen invullen. Dit keer zijn we op bezoek bij Anja, in haar ouderlijk huis. 

Samen met haar partner Gorka en twee kinderen is ze een paar dagen terug in Berltsum. Na het interview stapt
Anja met haar kinderen weer in het vliegtuig richting Milaan, dat is momenteel de thuisbasis van dit gezin.

Sinds 2013 is Anja werkzaam voor de 100% boekjes, je kent ze wel. 100% Rome, London, Milaan en ga zo maar door. Ik ken ze in elk geval wel en was met stomheid geslagen toen ik hoorde dat Anja het 100% Milaan boekje blijkt te schrijven. Tegenwoordig heet het niet meer 100%, maar “Time to momo Milaan”. Hoe leuk is dat, een oud Berltsumer schrijft internationale boeken, in dit geval voornamelijk over Milaan. Daarnaast doet Anja veel aan bloggen voor de website. Bloggen houdt in dat je teksten schrijft voor een bepaalde website, Anja blogt veel over Milaan. Een rustig en relaxed leven, hiervoor was dat wel anders. We duiken samen de geschiedenis van Anja in. In 1994 studeert Anja af aan het Slauerhoff College in Leeuwarden. Ze wil de hotelschool gaan doen, het liefst zo ver mogelijk van Berltsum vandaan.

“Ik woe fuort, de wiide wrâld yn. Yn Maastricht siet in hotelskoalle, dat wie it fierste fuort, máár, dêr koe ik net hinne. Myn fakkenpakket wie net goed. Fia fia hearde ik dat der yn Switserlân ek in hotelskoalle wie, in ynternasjonale. Dêr kamen allegearre ferskillende minsken út alle lannen. Ik ha my ynskreaun en waard oannaam. Dizze skoalle stie goed oanskreaun en it wie der feilich. Sa bedarre ik op HotelSchool Leysin yn Switerserlân, dochs aardich fier fan hûs.” Voor iemand die al jaren niet meer in Berltsum (Friesland) woont, spreekt Anja de taal nog erg goed. Na drie jaar Hotelschool behaalt Anja haar diploma. In die drie jaar ontmoette ze haar huidige man Gorka en begint het grote avontuur voor de twee. Beiden zijn reislustig en op zoek naar werk. Gorka krijgt werk in Amerika aangeboden en Anja besluit richting Granada te gaan. Hier leert ze de Spaanse taal en via een vriendin komt ze in aanraking met een baan in Abu Dhabi als sales manager. Ze besluit te gaan.

“Talen wiene op skoalle net myn sterkste punt, ast sjochst dat ik no Ingelsk, Italiaansk, Spaansk, Nederlânsk en Frysk praat, ha ik it sa gek noch net dien. Yn de tiid dat ik yn Abu Dhabi wenne seagen Gorka en ik mekoar betiden mar ien kear yn it heal jier. Hy hie in goeie baan by ien fan de grutste Hotelketens en ik mocht ek net klaaie. Doe’t Gorka in baan oanbean krige yn London, haw ik myn baan yn Abu Dhabi opsein en bin ek rjochting London gien. Ik fûn in baan en sa wiene Gorka en ik wer wat tichter by elkoar.” Dat heeft niet zo lang geduurd want Gorka moest richting Madrid voor zijn werk. Wederom zijn ze een jaar apart en na een jaar besluit ook Anja richting Madrid te gaan. Ze volgt opnieuw Spaanse lessen, zo’n vijf uur per dag en zodra ze de taal beheerst gaat ze op zoek naar werk. Anja kan in Madrid aan de slag als Sales-Marketing manager. Zo’n acht jaar zijn beiden werkzaam in Madrid en dan begint er een nieuwe reis. Gorka krijgt een baan in Parijs en Anja gaat mee. Ze kon blijven werken bij de huidige werkgever en reisde veel in Europa. Vergadering in Finland, een meeting in Denemarken of een afspraak in Amsterdam. Voor Anja is het de normaalste zaak.

Uiteindelijk belandt het gezin in Milaan. In deze drukke perioden zijn dochter en zoon geboren. In 2013 verhuizen ze naar Milaan en besluit Anja te stoppen met haar huidige werk. “It wie tiid foar rêst. Ik bin op siik gongen nei in oare baan en fia fia kaam ik yn oanrekking mei de 100%boekjes. Yn Milaan sochten se noch ien en ik haw sollisitearre en waard oannaam. Ik haw no alle tiid fan’e wrâld en kin myn eigen tiid yndiele. Dat moat ek wol want yn Milaan moatte je de bern nei skoalle bringe en fan skoalle helje. Ik meitsje in soad kuiers troch Milaan en elke kear sjoch ik wer nije as oare dingen. Dêrneist haw ik no mear tiid foar de bern. Nei al dat reizgjen is in goeie basis ek noflik. We sitte moai op ús plak yn Milaan en we hawwe it nei de sin. Wykeins binne we faaks yn’e bergen te finen om te skieën.” Wat het eindstation voor dit gezin wordt, is nog onduidelijk. “Ik hoopje dat we earne yn Spanje einigje. Oant dy tiid sitte wy goed yn Milaan. We komme regelmjittich mei in soad wille en plesier werom yn Berltsum. Der wurd dan even hynder riden, Gorka mei hjirre graach efkes drave en we genietsje mei ús allen fan alle moaie dingen om ús hinne.”

 

31-03-Y Oude kaatstijden - Minsken mei in ferhaal

Door: Oude kaatstijden - Minsken mei in ferhaalOude kaatstijden herleven voor bondspartuur…

 

31-03-Y Gilbert IJsselmuisen - ik jou de pen troch -

Door: Gilbert IJsselmuisen - ik jou de pen troch -Op de valreep... Tsja, en daar ga je da…