Henk Zwart en Herman Peenstra – Oer Schubert

23-04-2017 - 15:00:00

 Terug naar het overzicht

Info:

Het duo Henk Zwart en Herman Peenstra heeft met veel succes twee jaar lang het programma 'Lytse Fryske Winterreis' gespeeld, in Friesland en ook daar buiten. Daarin brachten zij liederen van de componist Franz Schubert voor het voetlicht.
Daarna vonden zij het tijd worden voor een nieuw programma: ‘Oer Schubert’. Het is een concert, een theatraal concert, speciaal voor een intieme setting in kerkjes en kleine zalen, dicht op het publiek. In ‘Oer Schubert’ vertelt de componist zelf over zijn leven en werken. Henk Zwart, die Schubert speelt, werd getriggerd door een hoorspel, waarin Schubert terug kwam uit de hemel en zelf uit de doeken deed hoe zijn korte leven er uit zag. Want er doen veel verhalen de ronde over deze componist die niet kloppen. Dit werd de basis voor het nieuwe programma. Zwart, bekend van o.a. Suver Nuver en Tryater, neemt zijn publiek mee terug in de tijd. Naar het leven van de romanticus Franz Schubert. Zwart probeert antwoord te geven op een aantal vragen. Wie was Schubert? Waaruit putte hij inspiratie? Had hij grote voorbeelden? Was hij een voorbeeld voor anderen? Er is heel veel over hem gepubliceerd, maar wat is echt waar? Zeker is dat de man niet gelukkig in de liefde was, wat overigens zijn liederenproductie juist ten goede kwam.
De liederen passen er qua inhoud en gemoedstoestand precies bij en versterken zo het verhaal. Of is het misschien andersom en dient de vertelling eigenlijk als opluistering van de liederen? De klassieke stukken zijn ook voor een op dit gebied minder onderlegd publiek prima te verteren.
De in het Fries vertaalde liederen worden op accordeon begeleid door Herman Peenstra. Hij tekende ook voor de arrangementen. Schubert was immers pianist en schreef in feite pianomuziek. Door de bewerkingen van Peenstra komt de klassieke inslag uitstekend tot zijn recht op de accordeon, een instrument dat eigenlijk van oorsprong uit de volksmuziek stamt.
In ‘Oer Schubert’ brengen Henk Zwart en Herman Peenstra het leven van Schubert prachtig in beeld.

 

Locatie:

Ioannis Teatertsjerke, Lautawei 5a, Wier

Entree:

10 euro